Cestovní zpráva z Mexika – II. díl

V minulém čísle jsme se vypravili s tuzemskými zelináři do Mexika, kde jste si mohli přečíst o dvou tamních dodavatelích zeleninové sadby. Ve druhém dílu se vypravíme k pěstitelům cibule, mrkve, rajčat a paprik, ale i místních specialit.

Mrkve se v Mexiku pěstuje 130 000 ha, z toho ve státě Puebla je 15 000 ha mrkve. Vývoz do USA činí 10 % produkce. Mrkev se tu prodává pouze lámaná.

V Mexiku se pěstují dva typy mrkve: Nantézská (85 až 95 % produkce) a Berlikons, příp. Jumbos (15 %). Z toho jde 30 % na zpracování a 70 % na vývoz.

Pěstitel, jehož pole jsme navštívili, má 400 ha mrkve ve třech oblastech, aby byl schopen mrkev dodávat celoročně. Mrkev vysévají od srpna do září.

Pěstitelská oblast v Tehuakánském údolí je v 1600 m n. m. Zeleninu tu začali pěstovat asi před třemi lety. Větší farmáři si pronajímají půdu od místních obyvatel a zakládají porosty od srpna do září. Zima je suchá, ale teploty nejsou tak nízké jako jinde v Pueblu. Následně se výsadba přesunuje do severnějších států, kde se zakládají porosty v únoru a březnu. Ještě více na sever zakládají porosty v dubnu a květnu.

Farmář Chorchelo pěstuje mrkev v různých částech státu celoročně na zhruba 200 ha, aby zajistil její celoroční dodávku. Mrkev zasetá v listopadu se bude sklízet v polovině března. Pěstují odrůdy ´Nordwich´ od firmy Bejo, která má podle pěstitele na rozdíl od další pěstované odrůdy ´Consento´ lepší tvar a při praní nedochází k přelomení. Výnos mrkve se pohybuje okolo 80 t/ha. Sklízí ručně do pytlů, 15 lidí naplní za den kamion (asi 15 t).

Vyjma kapkové závlahy je velice oblíbeným a tradičním způsobem tzv. závlaha přeronem (podmokem). Takto je zavlažována např. vojtěška, mrkev na hrůbkách, brokolice, hlávkový salát, koriandr atd.

Text a foto

Ing. Radovan Tůma,

Zelinářská unie Čech a Moravy

Celý text článku naleznete v Zahradnictví č. 8/2016.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *