Celer bulvový v Evropě

Je podstatně méně oblíbeným druhem zeleniny nežli celer řepíkový. Jeho pěstování se omezuje především za některé západo a středoevropské země. Nejrozšířenější je v Německu, kde se pěstuje na ploše 1720 ha, z toho je 490 ha smluvních ploch pro zpracovatelský průmysl.

Během posledního desetiletí se rozsah jeho pěstování zvyšoval v průměru o 1 % ročně.
Pěstování je zde velmi intenzivní, celková sklizeň dosahuje 64 000 t, tj. asi 37 t/ha. Podobně intenzivně se bulvový celer pěstuje i v Nizozemsku (1400 ha, produkce 62 000 t, výnos 44 t/ha), ve Francii (asi 1100 ha, sklizeň 34 600 t, výnos 31 t/ha), a v Rakousku (319 ha, produkce 15 300 t, výnos 50 t/ha). V České republice se celer pěstoval v roce 2000 na výměře 1120 ha (celková produkce 18 242 t, průměrný výnos 16,30 t/ha). Významným pěstitelem celeru je rovněž Belgie (asi 800 ha, produkce 32 000 t, výnos 40 t/ha). V posledních letech se rozšiřuje pěstování bulvového celeru rovněž ve Španělsku a v Itálii, kde je zájem uspokojit požadavky vývozu bulvového celeru s natí před počátkem sklizně ve střední a západní Evropě.
Největším vývozcem bulvového celeru zůstává Nizozemsko (kolem 11 000 t ročně). Většina vývozu směřuje do Německa (celkový import 10 400 t je asi z 80 % kryt Nizozemskem). Nevýznamné množství celeru exportuje Španělsko, Itálie, Belgie a Rakousko.
Nabídka bulvového celeru začíná být celoroční – ve 2. a 3.. čtvrtletí převládá bulvový celer s natí. Odbyt celeru kulminuje v měsících listopad-březen. Během devadesátých let významně klesaly odbytové ceny celeru s natí, ročně o 6 %. Pěstitelé nebyli spokojeni ani s narůstajícím poklesem reálných odbytových cen celeru na váhu (-4 % ročně), zatímco ceny kusového celeru bez natě zůstávaly relativně stabilní. Rentabilita skladování bulvového celeru se stávala stále problematičtější.

Komentáře ke článku 2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *