Britský výzkum životnosti brokolice při skladování

Životnost brokolice při skladování je předmětem komplexního projektu financovaného britským ministerstvem zemědělství (DEFRA). Studie zkoumá pěstební metody potřebné pro prodloužení životnosti skladování a identifikuje geny a složky odpovědné za tyto charakteristiky.

Životnost brokolice při skladování je předmětem komplexního projektu financovaného britským ministerstvem zemědělství (DEFRA). Studie zkoumá pěstební metody potřebné pro prodloužení životnosti skladování a identifikuje geny a složky odpovědné za tyto charakteristiky. Také zkoumá faktory, které určují, proč udržení kvality je u jednotlivých odrůd různé. Tato práce má významné dlouhodobé důsledky pro producenty a prodejce brokolice. Popularita brokolice zvýšila hodnotu plodiny pro britské producenty o více než 45 milionů liber v posledním desetiletí a ještě více pro prodejní sektor. Avšak její hlavní stinnou stránkou zůstává relativně krátká životnost při skladování, způsobená předčasným žloutnutím a rychlou ztrátou turgoru. To znamená, že velmi rychle ztrácí svou přitažlivost pro spotřebitele a prodejci musí odstraňovat neprodanou brokolici ze svých pultů již po dvou dnech oproti třem dnům u většiny ostatních druhů zeleniny. Výsledky z předešlé tříleté studie financované DEFRA, realizované výzkumnou organizací HRI (Horticulture Research International) ukazují, že rozdíly v životnosti při skladování mohou být způsobeny změnami v podmínkách pěstování před sklizní, včetně faktorů jako například stres z teploty a vodního režimu. Tato práce také zdůrazňuje vliv genetických rozdílů na životnost při skladování a rovněž skutečnost, že horší odrůdy mohou mít nižší obsah antioxidantů.

Komentáře ke článku 1

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *