Bioosivo zelenin

Odrůdy zeleniny, tolerantní k chorobám a škůdcům, jsou čím dál více žádány biopěstiteli, kteří se přesvědčují o jejich vzhlednosti a výnosnosti. Osivo těchto odrůd, tzv. bioosivo, se využívá především k pěstování pro výrobu kuchyňských polotovarů v nakrájeném stavu na miskách ve smrštitelné fólii, o které projevují spotřebitelé vzrůstající zájem.

Přitom výroba polotovarů, zejména smíšených salátů, může využít např. i odrůdy salátu, jejichž hlávky nejsou tak kompaktní, jak vyžaduje čerstvá nabídka salátu. Kromě toho spotřebitelé např. žádají nejen celé růžice, ale i na růžičky rozdělené růžice květáku, dále malé hlávky zelí apod. Na šlechtění odrůd menších rozměrů se zaměřila např. firma Nickerson Zwaan svými odrůdami ‚Guard‘ a ‚Eminenz‘. Zelený květák typu romanesco se dokonce prodává ve třech formách: jako čerstvé růžice, jako polotovar a mražený. Výhodný je i tím, že není tak citlivý k listovým chorobám jako květák bílý. Nová zelená hybridní odrůda květáku ‚Trevi‘ F 1 se dokonce obejde bez fungicidních postřiků. Firma Nebeling zase vidí budoucnost v přímém odbytu pro bioprodej a uvádí na trh speciální bioosivo, např. odrůdu rajčat ‚Culina‘. Osivářský program zaměřuje na osivo, které nepotřebuje moření. Šlechtitelským cílem – i u odrůd pro drobné balení – jsou rezistentní nebo tolerantní odrůdy, jako např. rajče ‚Vitella‘, tolerantní k fytoftoře, nebo odrůda mrkve ‚Fly away‘ tolerantní k napadení pochmurnatkou mrkvovou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *